Zaken scheiden
Een echtscheiding is vaak een moeilijke en verwarrende tijd. De emoties zitten in een achtbaan, maar tegelijkertijd moet er van alles geregeld worden. En dat zijn niet de minste zaken. Denk maar aan de echtelijke woning, verdeling van de spulletjes, de pensioenrechten en de discussies over de hoogte van de partneralimentatie en eventuele kinderalimentatie.
De alimentatiediscussie en de boedelscheiding is nog schrijnender bij ondernemers met een eenmanszaak of een vennootschap onder firma en bij een directeur-aandeelhouder van een B.V.. Het te betalen bedrag moet immers uiteindelijk uit de onderneming komen. In het verleden werd voor de alimentatieberekening vaak als uitgangspunt het gemiddelde van de laatste drie winsten genomen.
Maar veel bedrijven maken geen winst meer. Als je dan alleen maar rekening houdt met het verleden, weet je gewoon dat het fout gaat. Andere bedrijven maken nog wel winst, maar zijn zoveel verplichtingen aan moeten gaan dat er daardoor ook geen vrije ruimte voor alimentatie meer overblijft.
Eigenlijk is het raar, terugkijken naar het verleden om een toekomstige alimentatieverplichting te kunnen berekenen. Zeker in deze moeilijke economische tijd waarin de wereld in zo’n korte tijd zo ingrijpend gewijzigd is. De financiële gevolgen zijn ingrijpend als deze niet goed zijn geregeld. Zo zijn er al ondernemers in privé failliet gegaan aan een te hoge alimentatielast omdat er geen gewoonweg geen geld (meer) is.
En natuurlijk kun je wel om herziening van alimentatie bij de rechter vragen, maar daarmee ben je nog niet af van je last uit het verleden. Het probleem van te hoge alimentatielasten zien we dan ook niet alleen bij nieuwe alimentatieberekeningen, maar ook bij berekeningen die in het verleden zijn gemaakt.
Een ondernemer ontkomt er dus niet meer aan om meer vooruit te kijken en minder naar de cijfers en jaarrekeningen over de afgelopen jaren. Resultaten uit het verleden, bieden zeker ook hier geen garantie voor de toekomst. Om die reden is het beter te kijken naar de kasstromen in een onderneming.